Скільки можна зберігати заморожених тарганів

2024 0 Comments

Термін зберігання охолодженої риби солоної та замороженої: 3 важливих ради

Балуючи домашніх рибними делікатесами, господині зазвичай купують рибу в гіпермаркеті на ринку. Так чи інакше, терміни та умови зберігання риби повинні беззаперечно дотримуватися для забезпечення її максимальної свіжості і збереження смакових якостей. Давайте розбиратися.

Особливості зберігання

Червоні або рожеві зябра – головна ознака свіжості тушки

Споживчий ринок пропонує рибну продукцію в трьох видах:

Чим нижче температура зберігання тушок, тим довше вони зберігаються в придатному до вживання вигляді, тим більше їх термін придатності. Звичайно, до зберігання, навіть нетривалого, допускається тільки свіжа продукцію, а охолодження або заморожування ще жива чи тільки уснувшая риба.

Як визначити свіжість риби:

  • чисті покрови (без слизу, очі прозорі не помутнілі);
  • ненав’язливий запах свіжої риби;
  • зябра рожеві або червонуваті;
  • тушка цілісна, без пошкоджень;
  • пружна по щільності, при натисканні слід пропадає, відновлюється форма;
  • луска блискуча, щільно прилягає одне до одного (допускається деяка сбитость).

У свіжої риби повинні бути світлі, трохи опуклі очі

Звертайте увагу на умови зберігання охолодженої риби в супермаркетах: вона повинна знаходитися в піддонах з подрібненим льодом, при цьому не допускається його підтавання. Згідно з нормами, терміни реалізації такої продукції не повинні перевищувати одну добу, якщо ціна на тушки знижена або їх залишилося кілька штук, то, ймовірно, скоро їх знімуть з продажу як «прострочення».

Охолоджена риба

Охолодженої називають рибну продукцію, температура тіла якої коливається в діапазоні -1–5 °С. Зовнішня температура зберігання також не повинна виходити за межі цих значень.

Дрібна рибка зберігається великої менше, навіть при дотриманні всіх умов

Різні види риб можуть зберігатися різний час навіть при ідентичних умовах. На це впливає:

  • розмір тушки;
  • кількість жирової тканини;
  • температура середовища;
  • охолоджуючий матеріал (лід, рідина, суха сушка);
  • наявність консервантів.

Інструкція в таблиці підкаже, як зберегти охолоджену річкову і морську рибу:

Скільки свіжа риба зберігається в холодильнику? Для максимально тривалого зберігання необхідно дотримуватися такі умови:

Якщо у вас є льох або приміщення, де вологість повітря близько 95-98 %, а температура не опускається нижче -1 °C і не підвищується більше +5 °C, то можна своїми руками продовжити її свіжість.

Риба, що зберігається цим способом, пролежить від 7 до 12 днів без втрати якості і смаку.

Аналогічним способом необхідно зберігати розморожену рибу в холодильнику. Для цього слід передбачити піддон, куди може стікати зайва рідина, після чого помістити тушку в основний відсік і вжити протягом трьох діб.

Солона риба

З солоними морепродуктів і річковими тушками справи йдуть трохи інакше. Оскільки сіль — натуральний консервант, терміни зберігання солоної продукції дещо довше.

Як зберігати солону рибу і скільки, залежить від:

  • температури зовнішнього середовища;
  • кількості солі (чим «сильніша за» розсіл, тим довше часу може пролежати в ньому риба).

Сіль — природний і доступний консервант

Якщо температура в камері холодильника коливається в межах від -2 до 0 °C, то солону оселедець або будь-яку іншу рибу можна зберігати до 4 днів.

Як зберегти солону оселедець в домашніх умовах? Досить дотримуватися вищезазначені рекомендації.

Важливо не залишати при кімнатній температурі навіть солоні тушки, оскільки кожна година, проведена в теплому середовищі скорочує термін придатності рівному на день. У теплому приміщенні діяльність бактерій і гнильних мікроорганізмів активізується, тому риба може зіпсуватися за лічені години.

Заморожена риба

Заморожена риба зберігається довго

Скільки можна зберігати рибу в морозилці? Вважається, що глибоке заморожування дозволяє зберегти рибну продукцію до півроку. Однак і тут важливо дотримуватися певні правила:

  • заморожуванню підлягає тільки свіжа, оброблена риба без ознак гнилі;
  • термін зберігання замороженої риби варіюється від 3 до 6 місяців за умови дотримання температурного режиму (-15 °С);
  • тушки краще заморожувати цілком, якщо вони дрібні, оскільки шкірка захищає продукт від втрати рідини при розморожуванні.

Філе червоної риби може піддаватися заморожування

Чи можна заморожувати солону червону рибу? В цьому немає нічого поганого, однак слід врахувати, що при розморожуванні філе може дещо втратити свій тургор і змінити смак.

Не заморожуйте рибу повторно після повної розморожування: вона втратить і смак і структуру.

Висновок

Термін зберігання рибної продукції — свіжих і засолених туш, безпосередньо залежить від їх якості і дотримання умов зберігання. Якою повинна бути свіжа рибка, як її зберігати в охолодженому і замороженому вигляді, скільки зберігається оселедець в холодильнику — все це ми з’ясували.

У відео у цій статті ви знайдете наочні інструкції, як правильно підготувати рибу до тривалого зберігання. Якщо залишились запитання або зауваження — чекаю в коментарях!

Термін придатності замороженої риби: скільки можна зберігати її в морозилці

Прилавки магазинів заповнені мороженою рибою на будь-який смак. Якийсь час вона кочувала з холодильника в холодильник, поки дійшла до споживача. Тому дуже важливо розбиратися в тому, як правильно вибрати якісний продукт, як його зберігати в домашніх умовах, який термін зберігання замороженої риби і як правильно її розморожувати.

При якій температурі зберігати і свіжоморожену рибу морожену

Заморожування – спосіб зберігання риби, коли її охолоджують до -10°C і нижче природним способом (на холодній Півночі), в морозильних камерах або рідким азотом. Заморожування дозволяє перевозити продукт без проблем в рефрижераторах і зберігати на прилавках магазину.

Свіжоморожена (подмороженная) риба піддається впливу температури до -5°C при використанні природного, штучного льоду або холодної води. Її морозять ще живий або безпосередньо після забою.

Довідка. Всі види риби можна реалізувати в замороженому вигляді. А підморожують найчастіше салаку, скумбрію і тріску.

Морожені тушки в холодильнику магазину повинні зберігатися за сортами. Кожен знаходиться в ящику з гофрованого картону або мішку з нетканого матеріалу, упакованому в плівковий пакет. Риба може лежати разом і окремо, запакована в плівку.

В торгових холодильниках заморожений продукт зберігають при температурі -5…-6°C протягом 2 тижнів. Без холодильного обладнання він зберігається добу, при температурі 0°С – 3 доби.

Підморожені тушки лежать на відкритих холодильних прилавках на піддонах з льодом. В плівку, папір, пакети такий продукт не загортають.

Оптимальний режим зберігання свіжомороженого продукту – 2°C. При таких показниках тушки зберігаються 8-10 діб.

Увага! Якщо свіжоморожена риба зберігалася правильно, за смаковими якостями після приготування вона буде ідентична свіжою.

Який термін придатності у замороженої риби

Вище були наведені параметри зберігання замороженого продукту в промислових холодильниках у магазинах. Коли морожену рибу принесли додому, умови зберігання трохи змінюються.

Рибу не можна розморожувати, а потім піддавати повторному заморожуванню. Тому її ріжуть на порції, загортають у харчову плівку у 7-8 шарів і відправляють в морозилку.

У такому вигляді продукт зберігається при температурі від -18 до -20°C протягом терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Термін зберігання риби в морозилці варіюється:

  • горбуша, голець, осетрові – 7 міс.;
  • далекосхідні лососі (крім гольця і горбуші), сиги, коропові, судак, щука, окунь річковий, сом, камбала – 8 міс.;
  • лососеві риби нерозділені – 4 міс.;
  • лососеві риби потрошеные – 3 міс.;
  • тріскові, палтус, морський окунь – 6 міс.;
  • минтай без голови і спинки – 6 міс.;
  • інші морські – 6 міс.;
  • інші прісноводні – 8 міс.

Як розморозити рибу перед вживанням

Без розморожування готувати рибу не можна – вона залишиться всередині сухий/сирий або перетвориться в безформну масу. Процес розморожування займає від 8 до 24 годин.

На швидкість розморожування впливають:

  • вид і розмір;
  • спосіб оброблення – ціла або потрошені, брикет, філе, стейк;
  • умови та тривалість заморожування – брикетом, поштучно, блоком;
  • температура заморожування.

Способи розморожування різних видів докладно описані в таблиці:

  1. Упакований продукт кладуть на нижню полицю холодильника в ємність з тонкими стінками.
  2. Після відтавання дістають з упаковки, зливають рідину і протирають паперовим рушником.
  • тушок;
  • філе;
  • блоків;
  • брикетів;
  • фаршу;
  • стейків;
  • обпатраною/непотрошеной риби.
  1. Поміщають тушку в мікрохвильовку. Якщо не входить цілком, ріжуть на частини і кладуть у спеціальну посуд для мікрохвильових печей або блюдо без золотий облямівки.
  2. Вводять вага продукту і включають режим «Розморожування».
  3. Перевертають рибу кожні 5 хв.
  4. Зливають воду з ємності.
  1. Розігрівають духовку до +30°С, вимикають нагрівання.
  2. Продукт кладуть на деко і відправляють в розігріту духовку.
  1. Продукт поміщають в пароварку/мультиварку на спеціальну решітку.
  2. Включають режим «Пар». Під час відтавання тушку перевертають 2-3 рази.
  3. Не виймаючи з пристрою, включають режим приготування рибного блюда.
  1. До початку розморожування тримають в холодильнику 10-20 хв.
  2. На фені встановлюють режим «Холодне повітря».
  3. Продукт нещільно закритому пакеті кладуть в ємність, струмінь фена направляють на тушку з відстані 25-30 см.
  4. Після розморожування промивають холодною водою.
  1. У глибокій ємності роблять розчин: на 1 кг продукту беруть 2 л теплої води і 2 ст. л. солі.
  2. Тушку кладуть в посуд із розчином і прикривають кришкою.
  3. Після розморожування промивають прохолодною водою і відразу починають готувати.
  • скумбрії;
  • сьомги;
  • карпа;
  • щуки;
  • судака;
  • форелі;
  • минтая.
  1. Продукт кладуть у 4-5 поліетиленових пакетів і зав’язують.
  2. Наповнюють велику ємність або раковину холодною водою і поміщають туди пакети з рибою.
  3. Воду міняють, коли вона стає кімнатної температури.
  4. Можна просто залишити тушки під струменем холодної проточної води.
  1. Роблять соляний розчин вищенаведеним способом і кладуть туди тушку на 30 хв.
  2. Дістають і залишають на повітрі до повного відтавання.

Скільки можна зберігати розморожену рибу в холодильнику

Після розморожування риба зберігається в холодильнику при 0°C протягом 2-3 діб, при -5°С – не більше 14 днів. Тушки зберігають выпотрошенными і промитими в сухому посуді з щільно закритою кришкою, інакше сусідні продукти швидко просочаться рибним запахом.

Ознаки зіпсованого продукту

Якісний продукт має природне забарвлення і чисту поверхню. Після відтавання і приготування оцінюють смак і запах. Вони повинні відповідати виду риби.

Дефекти охолоджених і заморожених продуктів обумовлюються якістю сировини і технологією її обробки. Якщо що-то в техпроцесі порушено, з’являються сторонні запахи, змінюються забарвлення, зовнішній вигляд і консистенція.

Рибу точно не варто купувати при наявності наступних ознак:

  • темна або червонувато-коричнева поверхня;
  • цвіль на лусці;
  • запах нафтопродуктів, гнильний, складської, черствий, часниковий.

Рибу не можна їсти, якщо під час/після приготування її консистенція стала жорсткою, волокнистою, в’ялою або безструктурної, м’язова тканина тушки розшарувалася.

Висновок

Заморожену/охолоджену рибу важливо не тільки правильно вибирати, але і зберігати в холодильнику/морозилці, а також правильно розморожувати, щоб приготувати смачні рибні страви. У кожного сорту свій термін зберігання, який виробники обов’язково вказують на упаковці. Важливий і зовнішній вигляд придбаного продукту: якісний – без ознак псування.