До чого відноситься кріп

2024 0 Comments

Зміст:

15 здорових причин їсти й пити кріп

Українська кухня не може існувати без кропу. Популярна трава, яка часто додається до наших страв, має дивовижні корисні властивості. Розповідаємо, які.

Кріп запашний (Anethum graveolens) — надзвичайно популярна трава по всій Європі. Використовують його й на кухнях Азії, яка є батьківщиною кропу. Ми найчастіше вживаємо свіже листя цієї рослини, а у фітотерапії широко використовується насіння.

Читайте також

Яка різниця між желатином у порошку та листовим?

Чому варто їсти кріп?

Кріп здавна використовувався для лікування дитячих кольок і хвороб травлення. Кропова вода для немовлят є одним із перших методів зняття болю в животі.

Чай з кропу — це також традиційний напій для жінок, які годують груддю, хоча в цьому випадку його корисність поки що не підтверджена науково.

Кріп має й інші потенційні переваги для здоров’я. Деякі з них викликають подив. Існує щонайменше 15 причин частіше їсти кріп, ось найважливіші з них.

1. Свіжий кріп має низьку калорійність, і це хороше джерело багатьох необхідних поживних речовин, включаючи вітамін С, магній і вітамін А.

2. Це чудовий антиоксидант. Було виявлено, що насіння й листя кропу багате кількома рослинними сполуками з антиоксидантними властивостями, зокрема, це:

  • флавоноїди. Ці рослинні сполуки пов’язані зі зниженням ризику серцевих захворювань, інсульту та деяких форм раку.
  • терпеноїди. Ці сполуки містяться в ефірних оліях і можуть захистити від захворювань печінки, серця, нирок і мозку.
  • дубильні речовини. Було показано, що вони мають сильні антиоксидантні властивості, а також антимікробну дію.

3. Кріп є хорошим джерелом вітаміну С, який також є потужним антиоксидантом.

4. Може бути корисним для здоров’я серця. Доведено, що флавоноїди кропу захищають здоров’я серця та мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

5. Може знизити рівень холестерину. Дослідження на тваринах показують, що екстракт кропу може мати ефект зниження холестерину та тригліцеридів.

6. Може допомогти знизити рівень цукру в крові. Декілька досліджень на тваринах з цукровим діабетом показали значне покращення рівня цукру в крові натще після введення екстракту фенхелю. Проте дослідження на людях обмежені.

7. Може мати протиракові властивості, оскільки кріп багатий на монотерпени.

8. Ефірні олії фенхелю мають антибактеріальну дію, яка бореться з потенційно шкідливими бактеріями, такими як Klebsiella pneumoniae і Staphylococcus aureus.

9. Впливає на здоров’я кісток. Фенхель містить кальцій, магній і фосфор — ці мінерали важливі для здоров’я скелета.

10. Ефірні олії кропу можуть полегшити біль, спричинений спазмами під час менструації.

11. Може допомогти в лікуванні безсоння. Флавоноїди та комплекс вітамінів групи В, присутні в ефірних оліях фенхелю, можуть активувати секрецію ферментів і гормонів, які вважаються відповідальними за седативний і снодійний ефект.

12. Може полегшити метеоризм. Кріп має вітрогонну дію, полегшуючи проходження накопичених газів по травному тракту.

13. Може допомогти заспокоїти гикавку. За цю дію відповідають вже описані вітрогонні властивості кропу — він перешкоджає накопиченню газів у травному тракті.

14. Може полегшити біль у суглобах. Кріп допомагає зменшити запалення та пов’язаний з ним біль, викликаний артритом і подагрою. Це призначення рослини відоме з давніх часів.

15. Освіжає подих і доглядає за ротовою порожниною. Насіння та листя кропу можуть чудово працювати як освіжувачі дихання. Ефірні олії, що містяться в кропі, мають бактерицидну, антиоксидантну та дезінфекційну дію, тож можуть допомогти заспокоїти бактеріальні інфекції порожнини рота.

Кріп

Трав’яниста однорічна рослина кріп (Anethum) входить до складу монотипної роду сімейства Зонтичні. Цей рід представлений видом кріп городній, або пахучий. У природних умовах така рослина можна зустріти в південно-західних або центральних регіонах Азії, північної Африки та в Гімалаях. А культивується такий вигляд у всіх країнах. Уже в Стародавньому Єгипті людині було відомо про існування кропу, проте як спецію таку рослину стали використовувати в європейських країнах лише в 16 столітті. На сьогоднішній день дана рослина, відрізняється невибагливістю і морозостійкістю, дуже затребувана як в медицині, так і в кулінарії.

  • 1 Короткий опис вирощування
  • 2 Особливості кропу
  • 3 Посадка кропу
    • 3.1 В який час сіяти
    • 3.2 Правила посіву
    • 4.1 Посів
    • 4.2 Правила догляду в кімнатних умовах
    • 4.3 Як поливати
    • 4.4 Добриво
    • 5.1 Правила догляду
    • 5.2 Як поливати
    • 5.3 Підживлення кропу
    • 5.4 Як і коли збирати насіння кропу
    • 5.5 Що можна вирощувати після кропу
    • 6.1 Хвороби кропу
    • 6.2 Шкідники кропу
    • 7.1 Ранньостиглі сорти
    • 7.2 Середньостиглі сорти
    • 7.3 Пізньостиглі сорти
    • 8.1 Корисні властивості кропу
    • 8.2 Протипоказання

    Короткий опис вирощування

    1. Посадка. Висівати насіння кропу у відкритий ґрунт необхідно на початку весни, потім його можна сіяти кожні 15 днів. Якщо кріп вирощують у кімнатних умовах, то посіяти його можна в будь-який час. Насіння кущового кропу висівають на розсаду у березні, а пересаджують його у відкритий ґрунт через 4 тижні з невеликим.
    2. Освітленість. Затінений або сонячний ділянку.
    3. Грунт. Добре удобрена пухка нейтральна грунт.
    4. Полив. Поливати треба часто, у жаркі дні 2 рази на добу, при цьому на 1 квадратний метр ділянки береться 2-3 відра води.
    5. Добриво. Якщо кріп вирощується в заздалегідь удобренном грунті, його не потрібно підгодовувати. У виснажений ґрунт необхідно внести азотовмісні добрива, для цього використовують зброджений настій кропиви.
    6. Розмноження. Генеративний (насіннєвий) спосіб.
    7. Шкідливі комахи. Зонтичні сліпці, італійські клопи (смугасті щитника), морквяні листоблішки і мухи, баштанна, ивово-морквяна і морквяна попелиця.
    8. Захворювання. Чорна ніжка, борошниста роса, фузаріоз, фомоз, церкоспороз і іржа.

    Особливості кропу

    Кріп ― це трав’яниста рослина, що володіє потужним пряним ароматом. Висота одиночного прямого стебла варіюється від 0,4 до 1,5 м, його темно-зелена поверхня є тонко-борознистою. Форма листових пластин яйцеподібна, вони розсічені на 3 або 4 частини, часточки останнього порядку лінійно-ниткоподібні або щетиновидные. Парасольки, в діаметрі досягають 20-90 мм, складаються з жовтих квіток, а вони зібрані в зонтичні суцвіття діаметром 15-20 сантиметрів. Плід ― це вислоплодник. Форма насіння яйцеподібне або широкоэллиптическая, вони мають довжину до 0,5 см, а товщину до 0,35 см. Цвітіння починається в червні або липні, при цьому дозрівання плодів відбувається з липня по вересень.

    Посадка кропу

    В який час сіяти

    Перший раз посіяти насіння у відкритий ґрунт потрібно на початку весняного періоду. Для того щоб свіжа зелень кропу була на столі, і навесні, і влітку, і восени, городники часто вдаються до конвеєрному способі посіву, при цьому висівати насіння потрібно 1 раз в 10-12 діб з початку весни і до останніх днів серпня.

    Якщо посів кропу запланований на весну, то підготовкою ділянки треба буде зайнятися ще в осінній час. Проте органічні добрива (гній) краще вносити під попередників кропу, а не під цю культуру. При цьому кращими попередниками кропу є буряк, бобові, капуста та огірки. Ті ділянки, де до цього вирощувалися представники сімейства Зонтичні (петрушка, кріп, моркву, кмин і пастернак), для вирощування кропу не підходять. Дану культуру не рекомендується вирощувати поряд з петрушкою, або морквою. Найкраще поруч ростити часник і кріп. Також кріп прекрасно росте поряд з картоплею.

    На початку весни, перш ніж висівати насіння, грунт потрібно розпушити граблями, при цьому в неї слід внести 15-20 г калійної солі, така ж кількість сечовини і 20-30 грам суперфосфату з розрахунку на 1 квадратний метр.

    Правила посіву

    Посівний матеріал потребує передпосівної підготовки, для цього його потрібно на 3-4 год залити водою, за цей час її потрібно замінити кілька разів, це дозволить видалити з насіння речовини, які сприяють уповільненню їх проростання. Потім посівний матеріал пару годин витримують у розчині міцного марганцевого калію. Після цього його потрібно гарненько промити і підсушити. Потім насіння висівають в борозенки, глибина яких повинна бути близько 20 мм, при цьому відстань між ними повинна бути від 15 до 20 сантиметрів. Розподілити в борозенці насіння потрібно таким чином, щоб відстань між ними була від 10 до 20 мм, потім насіння потрібно закрити, а полити грядку.

    Проростання насіння спостерігається при температурі 5 градусів, для того щоб сіянці з’явилися як можна швидше, поверхня ділянки слід укрити агроспаном. Перші сходи повинні здатися через 7-14 днів.

    Вирощування кропу на підвіконні

    Посів

    В який час висівати кріп в кімнатних умовах? У цьому випадку сіяти кріп можна в будь-який час року. Але якщо ви хочете, щоб ароматна свіжа зелень була і взимку, тоді необхідно знати, який саме сорт потрібно сіяти. Для вирощування в кімнатних умовах найкраще підходять такі ранні кущові сорти кропу, як Гренадер, Грибовський і Рішельє.

    Насіння потребують такої ж попередньої підготовки, як і при посіві у відкритий грунт. Заглиблюють насіння в субстрат на 10-20 мм, а для посіву використовують великі ємності, на дні яких роблять дренажний шар, а зверху його засипають зволоженою почвосмесью, яка складається з кокосового волокна і біогумусу (2:1). Потім ємність необхідно вкрити плівкою або склом, потім її прибирають в затемнене місце. Посівам треба забезпечити регулярне провітрювання, а з укриття потрібно своєчасно прибирати конденсат. Перші сіянці повинні здатися через 15 днів. Коли це станеться, укриття прибирають, а ємність переставляють в добре освітлене місце.

    Правила догляду в кімнатних умовах

    Густі сходи необхідно обов’язково прорідити, так як ця рослина вкрай негативно реагує на тісноту. Краще всього, щоб між рослинками була дистанція від 20 до 30 мм. В кімнаті повинно бути прохолодно, так як в теплі сіянці можуть витягнутися. Після того як здадуться сіянці, температуру в кімнаті потрібно знизити на 2 градуси на 7 днів. Для цього розсаду можна перенести на утеплений балкон. Коли пройде 7 днів, необхідно підвищити температуру до 15-18 градусів. Ця температура є оптимальною для вирощування кропу. У той час, коли ночі довшими днів даному рослині, выращиваемому на підвіконні, потрібно забезпечити додаткову доосвітлення. Для цього над ємністю з кропом встановлюють люмінесцентну лампу потужністю 40-80 Вт на відстані близько 0,6 м. Досвічувати сіянці необхідно рано вранці протягом 5-6 год.

    Як поливати

    Так як дана культура вкрай негативно реагує на хлор, для поливу використовують відстояну воду протягом 24 год, вона повинна бути кімнатної температури або трохи більш теплою. Але краще всього поливати рослинки водою, пропущеної через магніт або талої. Слід врахувати, що субстрат в ємності повинен бути постійно рихлим і трохи влажноватым. Не можна допускати, щоб в ґрунтосуміші застоювалася вода, так як із-за цього може розвинутися чорна ніжка. Така рослина, що вирощується в кімнатних умовах, слід регулярно зволожувати з розпилювача тим більше, якщо ємність з кропом стоїть поруч з обігрівальних приладом.

    Добриво

    Підгодівлю рослинок проводять 1 раз в 2 тижні, для цього використовують розчин комплексного мінерального добрива (наприклад, Веселку або Ідеал) в слабкій концентрації. Пам’ятайте, що якщо в субстрат вносити занадто багато добрив, то молоденький кріп загине. Перш ніж приступити до підгодівлі, рослинки поливають, а після неї їх рекомендується обприскувати чистою водою, це дозволить уникнути появи опіку на листових пластинках. Також для добрива кропу можна використовувати і позакореневе підживлення, однак у цьому випадку концентрація поживного розчину повинна бути дуже-дуже слабкою.

    Вирощування кропу у відкритому грунті

    Про те, як висіяти насіння кропу у відкритий ґрунт, докладніше описано вище. В цьому розділі мова піде про те, як правильно висадити розсаду даної рослини на грядку. Фахівці рекомендують кущові сорти кропу ростити виключно через розсаду, також даний спосіб дозволить отримати ранній урожай.

    Посів насіння на розсаду проводиться в березні, її треба вирощувати на підвіконні або в теплиці. Через 4-5 тижнів рослинки пересаджують у відкритий ґрунт, при цьому у них має розвинутися від 3 до 5 справжніх листових пластин. Висадку проводять у хмарний день або у вечірній час, так як прямі промені сонця можуть завдати шкоди сіянцям. Щоб не проріджувати кріп, при висадці між кущиками слід дотримуватися дистанцію від 0,2 до 0,3 м, при цьому відстань між рядами повинна бути приблизно такою ж. Коли рослинки будуть висаджені, грунт слід не дуже сильно ущільнити, а полити грядку, після чого її поверхня мульчують сухим грунтом. Висаджену розсаду на протязі декількох діб рекомендується захищати від прямих променів сонця.

    Після того як почнеться формування квітконосних пагонів, їх рекомендується видаляти, завдяки цьому відбудеться посилення росту бічних гілок.

    Правила догляду

    Виростити таку культуру у відкритому ґрунті дуже просто. Для цього достатньо вчасно поливати, підгодовувати, прополювати і проріджувати рослинки, а ще регулярно розпушувати поверхню грядки. Грунт на ділянці слід розпушити на п’ятисантиметрову глибину, а роблять це відразу ж після того, як сіянці повністю укорінятимуться. Наступні пару розпушування проводять з інтервалом у 15 днів, роблять це після дощу або поливу, при цьому розпушувати грунт потрібно на глибину від 10 до 12 сантиметрів.

    Поки молоді рослинки дуже важливо вчасно видаляти з грядки бур’яни. Після того як кущики підростуть і зміцніють, бур’яниста трава їм вже не зможе завдати відчутної шкоди.

    Як поливати

    Полив кропу повинен бути систематичним і частим, в іншому випадку кущики втрачають свій смак, стають жовтими, а іноді і позбавляються свого цілющого ефекту. У спекотні дні полив слід проводити 2 рази на добу. Якщо у вас є така можливість, то поставте автоматичну систему поливу. Для поливу 1 квадратного метра грядки береться 2-3 відра води.

    Підгодівля кропу

    Кущики підгодовують азотовмісних добрив, однак слід пам’ятати, що вони можуть накопичувати нітрати, у зв’язку з цим в якості добрива краще всього використовувати настій кропиви зброджений протягом 5 діб. Таке добриво не тільки наситить рослину азотом, а ще знищить тлю. Використовувати для обробки кропу інсектицидні препарати не рекомендується тим більше, коли до збору врожаю залишиться менше 15 днів.

    Якщо це необхідно, то на 1 квадратний метр ділянки вносять від 10 до 15 грам калійно-фосфорного добрива.

    Як і коли збирати насіння кропу

    Після того як насіння висохнуть, вони стануть схожі на плоскі диски бурого забарвлення, і їх можна буде дуже просто відокремити від парасольки. Коли це станеться, можна буде зібрати. Вони залишаються всхожими протягом 3 або 4 років. Коли насіння будуть зібрані, їх слід розкласти для досушування в добре провітрюваному сухому приміщенні, вони повинні стати повністю сухими.

    Що можна вирощувати після кропу

    Грядка, на якій ріс кріп, підходить для вирощування таких культур, як: часник, горох, томати, цибуля, квасоля і картопля. Така ділянка не підходить для вирощування представників сімейства Зонтичні (Селерові), так як вони мають загальних шкідливих комах і хвороб. На даній ділянці висівати такі рослини, як і кріп можна буде лише через 4 або 5 років.

    Шкідники і хвороби кропу з фото і назвами

    Хвороби кропу

    Кріп відрізняється високою стійкістю до захворювань, але і він може постраждати, особливо якщо за ним неправильно доглядати або не дотримуватися правил агротехніки цієї культури. Кущики можуть захворіти борошнистою росою, фомозом, іржею, чорною ніжкою, фузаріозом або церкоспорозом.

    Чорна ніжка

    У молоденьких кущиків хворих чорною ніжкою уражається коренева шийка, з-з цього вона чорніє, розм’якшується, стає тонкою і загниває. Рослинки падають, а потім засихають. Як правило, вони хворіють з-за порушень правил догляду, наприклад, із-за надмірного поливу, застійного повітря, різких змін температур, нестачі світла або при вирощуванні в затіненому місці. Як тільки будуть помічені перші симптоми хвороби, кущики потрібно обприскати розчином Фундазолу.

    Борошниста роса

    Уражаються борошнистою росою надземні частини кущів, при цьому на них з’являється наліт білого забарвлення. Найбільш активно хвороба розвивається у спекотливі дні при підвищеній вологості повітря. Уражених рослин знадобиться обробка колоїдної сіркою.

    Пероноспороз

    З-за несправжньої борошнистої роси (пероноспорозу) на надземних частинах куща з’являються хлоротичні плями, які поступово буріють, на їх нижній поверхні утворюється добре помітний брудно-фіолетовий наліт. При перших симптомах захворювання кущики обприскують розчином бордоської суміші (1%) або хлороокису міді (на 1 відро води 40 грам).

    Фомоз

    При ураженні фомозом на пагонах, листках і суцвіттях утворюються плями бурого кольору, також від нього страждає і коренева система, на поверхні якої з’являються темні смужки, які розташовуються рядами. В цілях профілактики перед висівом треба прогріти посівний матеріал протягом 30 хв. у гарячій воді, потім його відразу ж занурюють у холодну воду, після чого його слід просушити до сипучого стану. Хворі кущики необхідно обробити розчином бордоської суміші (1%). При необхідності кріп можна обприскати даної сумішшю кілька разів з перервою 10-12 діб. Проте останній раз кущики потрібно обробити не пізніше, ніж за півмісяця до збирання врожаю. Перш ніж з’їсти або переробити такий кріп, зелень треба ретельно промити в проточній воді.

    Церкоспороз

    Коли рослина хворіє церкоспорозом, на поверхні суцвіть і пагонів з’являються буро-жовті брудні плями, в діаметрі досягають 0,6 сантиметрів, у міру розвитку хвороби їх серединка стає блідою, при цьому кромка залишається темно-коричневою. Для того щоб позбутися від цієї хвороби, для обробки треба використовувати ті ж засоби, що і при обприскуванні кущів від фомозу.

    Фузаріозне в’янення

    Розвиток фузаріозного в’янення спостерігається у кущиків під час формування 3-4 справжніх листових пластин. На поверхні рослин утворюються хлоротичні плями, потім вони никнуть. Захворювання швидко розвивається при перегріві грунту, застої в ньому води або при травмуванні кореневої системи під час розпушування. Вилікувати кущики можна лише на ранній стадії розвитку хвороби, при цьому для обприскування використовують розчин препарату фунгіцидної. Сильно уражені кущики необхідно вирвати і знищити. В цілях профілактики треба дотримуватися правил сівозміни кропу, а для вирощування вибирати ті сорти, які відрізняються стійкістю до фузаріозного в’янення.

    Іржа

    При ураженні кропу іржею в перші літні тижні на нижній стороні листя, черешків і пагонів утворюються подушки бурувато-жовтого кольору. В цілях профілактики перед висівом посівний матеріал необхідно прогріти в нагрітої до 50 градусів воді, потім їх відразу ж потрібно занурити в холодну воду, після цього його просушують. Хворим кущиків знадобиться кілька обробок з перервою 10-12 діб, для цього використовують розчин бордоської суміші (1%). Останній раз рослинки потрібно обробити не пізніше, ніж за 2 тижні до збирання врожаю. Перед переробкою або їжею зелень слід гарненько промити в проточній воді.

    Шкідники кропу

    Найбільш часто на кропі поселяються зонтичні сліпці, італійські клопи, або смугасті щитники, морквяні листоблішки, морквяна муха, баштанна, ивово-морквяна і морквяна попелиця.

    Морквяна муха

    Морквяна муха травмує надземну частину куща, з-за чого у нього спостерігається відставання в розвитку, при цьому листя на початку забарвлюється у фіолетово-червоний колір, після чого стає жовтою і засихає. Найчастіше шкідники поселяються на тих кущах кропу, які знаходяться поруч з грядкою з морквою, так як такого шкідника приваблює аромат морквяної бадилля. Щоб їх захистити від такої мухи, поверхня землі вздовж рядів треба засипати шаром суміші, що складається з піску, в який додають порошок гірчиці, сухий торф, гострий мелений перець або деревну золу. Якщо все-таки морквяна муха з’явилася, рослини потрібно обробити наступними засобами: Арріво, Вантекс або Карате Зеон. При цьому кущики потрібно обприскати не пізніше, ніж за півмісяця до збирання врожаю.

    Зонтичні сліпці

    Зонтичні сліпці являють собою дрібних клопів, що вражають всіх представників родини Селерові як дикорослі, так і культурні. Такий шкідник харчується соком рослини, який він висмоктує з листя, парасольок і стебел, це призводить до загибелі зелені. На тих грядках, де є сліпі, врожайність кущиків знижується на 30-40 відсотків. Щоб позбутися від таких шкідників, кущі потрібно обприскати розчином Фитоверма або Актеллика.

    Італійські клопи

    Італійські сліпці ведуть себе точно так само, як і зонтичні сліпці, і шкодять так само. Протягом одного сезону в теплій місцевості такі шкідники можуть дати 2 покоління. Але такий клоп може сильно нашкодити кропу лише в тому випадку, якщо на грядці є велика кількість особин. У цих випадках кущики потрібно обприскати розчином Актеллика або Фитоверма.

    Попелиця

    Кропу можуть нашкодити 3 види попелиці: ивово-морквяна, морквяна і баштанна. Всі вони живляться соком, що висмоктують з надземних частин кущів, в результаті у них спостерігається відставання в рості, деформація, зморщування, пожовтіння і засихання. При цьому потрібно пам’ятати, що такий шкідник є головним переносником вірусних і бактеріальних хвороб, які на сьогоднішній день вважаються невиліковними. Для початку шкідників видаляють з кущиків потужним струменем води, потім проводять позакореневе підживлення, використовуючи для цього розчин фосфорно-калійного добрива. 1 відро води треба з’єднати з 3 кілограмами деревної золи, коли суміш настоїться 24 год, у ній слід розчинити 1 велику ложку рідкого мила, потім її необхідно процідити і використовувати для обприскування кущів. Через 7 днів суміш з поверхні рослин треба змити чистою водою.

    Сорти кропу

    Всі сорти кропу фахівці розрізняють по довжині, ширині і формі сегментів листових пластин, за формою розетки, і по мірі рассеченности та кольором листя. Недосвідчені городники найчастіше орієнтуються на наступний ознака ― початок утворення стебел, по ньому сорти поділяють на ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі.

    Ранньостиглі сорти

    1. Грибовський. Цей врожайний сорт відрізняється невимогливістю у догляді. Його можна вирощувати у відкритому грунті і в кімнатних умовах. Такий запашний сорт володіє дуже високою стійкістю до захворювань. Висота кущів близько 25 сантиметрів.
    2. Дальній. Даний сорт відрізняється високою врожайністю і стійкістю до вилягання. Такий кріп вирощують для заморожування їжі, його сушать і використовують для приготування розсолів і маринадів. Формування розетки відбувається через 38-40 доби після того, як здадуться сіянці. На поверхні зелених листових пластин є не дуже великий восковий наліт.
    3. Аврора. Такий урожайний сорт з’явився порівняно недавно, він володіє стійкістю до шкідливих комах і хвороб, а дозріває через 25 діб. У потужного куща є пишна розетка і зближені міжвузля, насичено-зелена запашна листя дуже соковита.
    4. Гренадер. Дозрівання такого кущового сорти відбувається за 35-40 діб з моменту появи сіянців. Найбільшою запашністю мають кущики у фазі розвитку 3 або 4 листових пластин.
    5. Парасолька. Даний сорт теж з’явився не так давно, термін дозрівання у нього такий же, як у Грибовського сорту. Фахівці рекомендують, даний сорт використовувати для вирощування в теплиці.

    Середньостиглі сорти

    1. Амбрелла. Біля куща густі гілки і довгі листові пластини, таку зелень їдять як свіжої, так і використовують як спеції.
    2. Борей. Такий кущовий сорт відрізняється запашністю і врожайністю. Висота полуприподнятых розеток близько 36 сантиметрів, до їх складу входять великі листові пластини зеленого кольору з сизим відтінком. Дозрівають кущики через 40-60 діб з моменту висіву, а дозрівання насіння відбувається через 65-105 доби.
    3. Рішельє. Такий сорт є декоративним і відрізняється стійкістю до захворювань. Великі розетки складаються із запашних красивих мереживних листових пластин зеленувато-синього кольору, які мають довгі частки. Під час цвітіння на пагонах є найбільша кількість листя.
    4. Кибрай. Такий сорт характеризується високою врожайністю та стійкістю до борошнистої роси. Культивувати його можна і в теплиці і у відкритому ґрунті. Зелень дозріває не більше, ніж через 45 діб з моменту появи сіянців, а дозрівання насіння відбувається через 70 діб. Зелена соковита і запашна листя дуже ніжна.
    5. Алігатор. Кущовий сорт має листові пластини, які підняті над поверхнею грунту, це дуже зручно під час збору врожаю. Дозрівання зелені відбувається на 42-45 добу після того, як здадуться сіянці, однак зрізання зелені на їжу можна буде проводити і раніше.
    6. Лесногородский. Даний сорт, відрізняється високою врожайністю і стійкістю до захворювань, володіє однією особливістю, так, на кущиках в осінній час, коли спостерігається дозрівання насіння листя, все ще залишається запашної великий і зеленою, і при цьому в ній міститься велика кількість провітаміну А і вітаміну С.

    Пізньостиглі сорти

    1. Салют. Такий кущовий сорт відрізняється врожайністю, кущі у висоту досягають близько півтора метрів, а дозрівають вони за 35-45 діб. Густі стебло дуже міцний. Дуже запашна листя темно-зеленого кольору з сизим відтінком, вона велика і ніжна. Даний сорт цінний тим, що листя після зрізання відростає дуже швидко, а парасольки формуються повільно.
    2. Буян. Сорт відрізняється стійкістю до захворювань, його вирощують у відкритому ґрунті через розсаду. У соковитих кущиків пагони тривалий час не стають грубими, при цьому на поверхні запашної листя є сильний восковий наліт.
    3. Іній. Сорт, відрізняється врожайністю, використовується для консервації і заморожування, а також для їжі в свіжому вигляді. Сильнооблиственные рослини мають великі парасольки і піднесену розетку, що складається з довгих зелено-сизих сильнорассеченных листових пластин, на поверхні яких є восковий наліт.
    4. Бешкетник. Запашний сорт, відрізняється врожайністю, має зелено-сизу листя, на поверхні якої є восковий наліт. Найчастіше зелень застосовують для їжі в свіжому вигляді, однак її можна використовувати і як пряність до страв.
    5. Кутузовський. Даний сорт дозріває через 41-44 дня після того, як здадуться сіянці. Ніжна, запашна і велика листя пофарбована в зелений колір, у довжину вона сягає близько 20 сантиметрів, вона розсічена на сегменти ниткоподібний форми. Кущики є сильнооблиственными. Їх вирощують для сушки, заморожування, як прянощі і для приготування розсолу і маринадів.

    Властивості кропу

    Корисні властивості кропу

    Кріп можна вживати в їжу протягом всього року. У ньому містяться такі потрібні людському організму речовини, як: нікотинова та аскорбінова кислоти, каротин, тіамін, рибофлавін, пектини, флавоноїди, вітаміни A, B2, B6, C, PP, а також калій, залізо, фосфор і кальцій. До складу плодів входить жирне масло високої концентрації, що складається з пальметиновой, олеїнової і лінолевої кислоти.

    Ефірне масло, що володіє характерним для кропу ароматом, містять всі частини рослини. У листі містяться солі магнію і заліза в легко засвоюваній формі, вони сприяють посиленню процесів кровотворення. А що увійшло до складу ефірна олія сприяє стимуляції утворення ферментів травлення та жовчі, а ще вони дезінфікують органи травної та сечостатевої системи. З цієї рослини у медичній промисловості виготовляють препарат, іменований Анетин, він сприяє стимуляції роботи серцевого м’яза, а також розширює судини мозку і серця, в результаті їх харчування посилюється в кілька разів.

    Ця культура дуже корисна для жінок, вскармливающих грудьми, так як вона сприяє стимуляції лактації. А ще кріп рекомендується використовувати при гіпертонії, проблеми органів дихання і погіршенні зору. Кошти з нього мають сечогінну, заспокійливу і спазмолітичну дію, а ще знеболюючу дію при виразках шлунка або дванадцятипалої кишки. З насіння кропу роблять настій, який сприяє збудженню апетиту, поліпшенню травлення, а ще він усуває запалення нирок і допомагає позбавитися від безсоння. Змішайте 2 ст. тільки що скипіла води з 2 ч. л. насіння кропу, ємність накривають і чекають 10 хв. Настій потрібно процідити і пити по 1 ст. в день. Це засіб володіє сильним антиалергенним і антигеморроидальным ефектом, а ще його використовують у якості зовнішнього ранозагоювальний.

    Ще дуже популярний порошок, виготовлений з насіння цієї рослини, який посилює лактацію. Його їдять 3 рази на добу по 1 граму за 30 хв. до їжі. Настій листя усуває мішки під очима, для цього змочені в ньому диски з вати треба покласти на 10 хв. на очі. Кропове масло добре допомагає при бронхіті і пневмонії, завдяки йому відбувається швидке відділення слизу від стінок бронхів. Для усунення газоутворення у немовлят, використовують кропову воду, щоб її приготувати, треба з’єднати воду і масло кропу в пропорції 1000:1. Крім цього цей засіб сприяє зниженню артеріального тиску, збільшення діурезу, уповільнення перистальтики кишечника і розширення кровоносних судин.

    Протипоказання

    Є кріп можна всім, тому що він не може нашкодити нікому. При цьому кошти з нього, сприяють зниженню артеріального тиску у гіпотоніків викликають слабкість, погіршення зору, занепад сил, а іноді й непритомність. Також воно протипоказано тим, у кого є непереносимість кропу. Таку зелень рекомендується їсти якомога рідше вагітним та жінкам під час менструації, але при цьому не варто повністю відмовлятися від неї.

    Що таке кріп: опис, лікувальні властивості та протипоказання, особливості вирощування, фото

    Городня зелень улюблена багатьма. Вона дозволяє додати в страви нотки свіжості, насичує вітамінами. У статті мова піде про кропі, його корисні властивості, вирощування і застосуванні.

    • Що таке кріп?
      • Поширення і батьківщина рослини
      • Ботанічний опис і характеристика
      • Хімічний склад і калорійність
      • користь
      • Шкода і протипоказання
      • У кулінарії
      • У медицині
      • У косметології

      Що таке кріп?

      Трав’яниста рослина єдиний представник свого роду. Однолітник прекрасно розмножується самосівом, тому його часто можна зустріти зростаючим в дикому вигляді. Кріп пахучий (запашний), або кріп городній (звичайний) належить до сімейства зонтичних.

      Поширення і батьківщина рослини

      Згідно з відомостями вчених, рослина з’явилася в Азії, звідки поширилося повсюдно. У дикому вигляді може рости біля доріг, в міських парках.

      Його можна зустріти в:

      • Азії;
      • Африці;
      • Австралії;
      • Європі;
      • Північній і Південній Америці.

      Ботанічний опис і характеристика

      Пряна рослина до 1,5 м заввишки з стрижневим типом кореневої системи. Центральний корінь тонкий і малогіллястим. Стебло прямостояче, уздовж його испещрялись тонкі борозни. Гілкується зазвичай у верхній частині. Листорозміщення почергове. Розсічені, ниткоподібної форми листя ростуть на довгих черешках.

      У червні-липні з’являються суцвіття — дрібні, жовтого кольору, які нагадують парасольки. Діаметр парасольки — до 10 см, будова променеве.

      Чи знаєте ви? У стародавні часи пучками кропу захищали житла: «букети» з різким запахом відлякували комах і злих духів.

      В кінці липня дозрівають овальної форми насіння довжиною до 3 см. Характерною особливістю рослини є тривалий нарощування зеленої маси, яку можна збирати весь сезон вирощування.

      Хімічний склад і калорійність

      У складі кропу звичайного міститься велика кількість кислот, мінералів і вітамінів, інших корисних елементів:

      вітаміни:

      • ретинол (А);
      • тіамін (В1);
      • рибофлавін (В2);
      • пантотенова кислота (В5);
      • піридоксин (В6);
      • фолієва кислота (В9);
      • аскорбінова кислота (С);

      мінерали:

      • калій;
      • кальцій;
      • магній;
      • фосфор;
      • залізо;
      • марганець;

      Жирні кислоти:

      • оленів;
      • пальмітинова;
      • лінолева.

      Крім цього, в зелені рослини присутні ефірні масла, пектини і флавоноїди. Друга назва культури — кріп запашний — дано за яскравий аромат, що нагадує запах кмину.

      Цікаво почитати Кріп при вагітності: чи можна пити на ранніх і пізніх термінах, користь і шкода вживання

      Харчова та енергетична цінність:

      • білки — 3,5 г;
      • жири — 1,1 г;
      • вуглеводи -7 г;
      • клітковина — 2,1 г;
      • вода — 85,95 г;
      • калорійність на 100 г — 34 ккал.

      властивості кропу

      Завдяки насиченому складу, городній кріп має корисні властивості для організму людини. Однак цей же склад не всім корисний.

      користь

      Наявність вітамінів, особливо аскорбінової кислоти, при регулярному застосуванні зелені в їжу зміцнить імунну систему, запобігає анемію. Клітковина і кислоти посприяють роботі травного тракту, обміну речовин.

      • Крім цього, культура має такі властивості:
      • антимікробну;
      • вторгнень;
      • секреторное;
      • знеболююче;
      • протинабрякову;
      • противопростудное;
      • заспокійливе;
      • ранозагоювальну;
      • спазмолітичну.

      Шкода і протипоказання

      Зловживати продуктом не слід через великої кількості ефірних масел, які можуть подразнювати слизові оболонки шлунка і кишечника. Небажано вживати зелень в їжу людям з низьким тиском.

      З обережністю слід застосовувати препарати з рослини і саму зелень вагітним жінкам. Суворим протипоказанням є індивідуальна непереносимість.

      особливості вирощування

      Вирощують кріп як однорічна рослина. Посів проводять пізньої осені, залишаючи насіння на зиму, або навесні. Навесні посів починають із квітня, висіваючи з інтервалом в 10-12 днів по липень включно. Такий метод дозволяє отримувати свіжу ароматну зелень весь сезон. При стрічковому посіві між рядами залишають відстань до 30 см.

      Важливо! Культурний кріп небажано садити в низинах, де скупчується дощова або тала вода: він не любить перезволоження.

      Кріп невибагливий до складу грунту, але краще розвивається і плодоносить на родючих і легких за структурою грунтах. Для цього з осені ділянку перекопують, вносячи органічні добрива.

      Полив рослини проводять рідко, йому достатньо опадів. При їх відсутності застосовують метод дощування, один раз в тиждень. У підгодівлі культура не потребує, але на бідних ґрунтах добре «відгукується» на органіку. При підгодівлі мінеральними складами городники вважають за краще використовувати «Растворин».

      Культура не потребує підв’язках і опорах, незважаючи на високий зріст. Її гнучке стебло не ламається через сильні пориви вітру. Також не вимагає формування куща, нарощуючи зелену масу на 2-3 стеблах.

      Цікаво почитати Гусениці на кропі: що за метелики, як від них позбутися

      Як правильно застосовувати?

      Застосовують в кулінарії, косметології та медицині зелені частини рослини: стебла, листя і плоди. Плодами називають насіння рослини.

      У кулінарії

      Запашну зелень і плоди використовують як пряність у свіжому вигляді і в зимових заготовках.

      Сушена і свіжа зелень — відмінна приправа:

      • до салатів;
      • другим і першим стравам;
      • начинці для пирогів і пиріжків.

      Важливо! Крім пряного смаку і аромату, кріп збільшує термін зберігання консервованих продуктів.

      Квітучі парасольки і листя доповнюють:

      • маринади;
      • соління;
      • засолити;
      • квашену продукцію.

      У медицині

      Кріп відноситься до лікарських травах і широко застосовується в народній та офіційній медицині.

      Властивості лікарських трав і її насіння використовують при лікуванні таких захворювань:

      • метеоризм;
      • геморой;
      • запальні процеси на шкірі;
      • бронхіт;
      • порушення сну;
      • порушення обміну речовин;
      • стенокардія;
      • судоми м’язів;
      • коронарна недостатність.

      Трава і насіння входить в такі трав’яні збори:

      • для поліпшення лактації;
      • для схуднення;
      • урологічний збір;
      • протизастудний;
      • від безсоння.

      У косметології

      У домашній та промислової косметології зелень і насіння використовують для приготування косметичних засобів:

      • лосьйонів;
      • скрабів;
      • масок і кремів для шкіри;
      • зубної пасти;
      • ополіскувача для ротової порожнини.

      Косметичні властивості культури:

      • відбілює і вирівнює тон шкіри обличчя;
      • знімає набряки і запалення;
      • розгладжує нерівності поверхневого шару шкіри;
      • регулює роботу сальних залоз;
      • лікує прищі і вугрі;
      • підтягує овал обличчя;
      • зволожує і живить;
      • тонізує і омолоджує.

      Кріп — різнопланова в застосуванні культура: в кулінарії — пряність, в медицині і косметології — ліки і рішення естетичних проблем.

      Чи знаєте ви? Згідно із записами стародавнього лікаря Авіценни, кріп допомагає позбутися від гикавки, головного болю і старечих плям на шкірі.

      Вирощування культури нескладна, вона невибаглива до умов, не вимагає багато уваги.