Печінка качки чи гусака
Шеф-кухар розкрив секрет приготування апетитної гуски із яблуками
Грудень – передноворічний місяць, а це означає, що пора подумати про святковий стіл. Крім традиційних олів’є і мандарин, я розповім про один вдалий рецепт запеченої птиці – гусака або качки. Але не просто запеченої, всі ж вміють запікати, а запеченої з нюансами й порадами, щоб всі, хто спробує таку страву, залишилися задоволеними.
Про це Gazeta.ua розповідає шеф-кухар Андрій Величко.
“Гусак повинен бути жирним, без видимих пошкоджень в міру зашмаленим та без пір’я. Адже самостійно його складно видалити. Зазвичай купую м’ясо у фермерів чи бабусі, які на вихідних із села привозить власноруч вирощені продукти, без гормонів росту та хімічних добавок”, – каже шеф-кухар.
Інгредієнти:
гірчиця – 2 ст. л.
соєвий соус – 4 ст. л.
суміш п’яти спецій – 1 ч. л.
айва – 3-4 шт, або яблука – 4-5 шт.
Приготування:
Для маринаду змішати олію, гірчицю, можна в зернах, мед, оцет в ідеалі винний чи рисовий, соєвий соус та сіль. Додати чайну ложку суміші п’яти спецій. У ній присутній бадьян, кориця, сичуанський перець, гвоздика і насіння фенхелю. Якщо такої немає, слід використати будь-яку улюблену, хоч часник з розмарином або свіжий лавровий лист. Головне, щоб маринад мав збалансований смак.
Натерти гусака отриманою сумішшю і залишити маринуватися в холодильнику на одну, або дві доби – чим більше, тим краще. Накрити пластиком, щоб всі продукти в холодильнику не просочилися цим ароматом. Нарізати дольками очищену картоплю, айву або кислі яблука. В рукав для запікання викласти картоплю, фрукти та гуску – грудкою вниз. Туди ж вилити весь маринад.
Перші півгодини випікати при температурі 190 градусів. Наступні 2-2,5 години при 150-160 градусах. За 15 хвилин до готовності виставити температуру 200 градусів, щоб отримати апетитну скоринку. Як правило, дружна та велика родина з легкістю з’їдає такого гусака за один раз. Особливо під час святкової вечері в компанії кількох пляшок червоного вина.
Для новорічного столу підійде сирна закуска “Мандаринки” із плавленого сиру, часнику, яєць і майонезу. Часто її плутають із справжніми мандаринами, які є символом Нового року.
Рецепт „Печінка качина“
Цей рецепт розкриває процес, як приготувати печінку качину, супроводжуваний смачними запахами, і тільки розохочує апетит. Таке гаряче блюдо заслуговує на особливу увагу. Адже печінка качки виходить ніжною і готується дуже просто, без особливих кулінарних прийомів. При підсмаженні лука дуже важливо його не перетримати, а залишити саме в напівготовому стані, тоді він повністю віддасть свій смак страви. Можна шматочки печінки вмочити в борошно, в яку додана сіль і перець, тоді вона буде більш соковитою і разом з тим мати хрустку скоринку.
- Качина печінка – 300 грам
- Цибуля – 1 штука
- Сіль і перець – 1 щіпка (перець беремо червоний мелений пекучий)
- Масло рослинне – 2 Ст. Ложки(rafinirovannoe)
1. Очистіть від лушпиння цибулю. Потім наріжте його півкільцями, змочивши лезо ножа холодною водою. Влийте в сковорідку рослинне масло. Розігрійте і викладіть півкільця цибулі для обсмажування до напівготовності.
2. Помийте печінку качки, зробіть на ній невеликі надрізи. Промокніть її паперовим рушником (щоб не бризкало масло). Викладіть шматочки печінки в сковорідку до цибулі.
3. Обсмажуйте, поки краю печінки не посветлеют. Потім посоліть і додайте червоний мелений пекучий перець (на власний смак).
4. Переверніть печінку, обсмажуйте другу сторону на повільному вогні під кришкою до повної готовності (приблизно 5 хвилин). Вимкніть вогонь, залиште печінку під кришкою нудитися ще хвилин 5-7. Печінка готова. Подавайте її з овочами і різними гарнірами.